Jämför offerter på flytthjälp från flera flyttfirmor

Tjänsten är gratis och du binder inte dig till någonting. 

1
2
3
4
5
Vänligen ange även gatunummer.

Hur du undviker flyttfirmor som är oseriösa

Hur du undviker flyttfirmor som är oseriösa

 När det är dags för dig att anlita en flyttfirma så finns det alltid en farhåga med att du korsar vägar med en oseriös flyttfirma. Dock kan du undvika att detta händer genom att följa några enkla steg. Vi går igenom dem nedan;

 

 Se till att flyttfirman följer särskilda regler

I Sverige har vi något som kallas Bohag 2010. Detta är ett avtal som står för Allmänna flyttbestämmelser för konsumenter. Tack vare Konsumentverket kan du se till att din flyttfirma, som är en del av de branschorganisationerna som skall följa Bohag 2010.

 Mer i detalj så täcker Bohag 2010 vad du som konsument kan förvänta dig, vad dina skyldigheter är samt flyttens omfattning, flyttfirman som du anställt skyldigheter och till sist även pris och betalning.

 Om du till exempel vill anlita en flyttfirma för kontorsflytt så skall denna flyttfirma följa Kontor 2003 – Allmänna bestämmelser för flyttning av kontorsinventarier. Vi rekommenderar att du kollar upp detta med flyttfirman du vill anlita och frågar dem om de följer Bohag 2010 eller Kontor 2003.

 Om du gör detta är du ett steg närmre att anlita en seriös flyttfirma i Stockholm. Tips är att kolla på flyttfirmans hemsida då det ofta står nämnt om de följer dessa regler.

 

Se till att din flyttfirma har yrkestrafikstillstånd

Nästa steg är att se till att din flyttfirma har yrkestillstånd för Transportstyrelsen. De flesta kommer dock att ha detta då det är enligt lag. Skulle de inte ha ett yrkestrafiktillstånd innebär det att flyttfirman bryter mot lagen.

Detta kommer i sin tur att påverka försäkringar som en flyttfirma skall ha. Om det är en oseriös flyttfirma kommer de inte ha försäkringar som täcker eventuella ersättningar av dina ägodelar som kan komma att skadas under flytten.

 Du kan enkelt kolla upp om din flyttfirma har yrkestillstånd hos Transportstyrelsens och ange företaget bakom flyttfirmans organisationsnummer. Bra att veta är att alla företag skall ha ett organisationsnummer. Oftast går det att hitta detta nummer på flyttfirmans hemsida.

 Om du inte hittar numret kan du gå in på Bolagsverket och fylla i bolagsnamnet. Här skall du kunna få fram organisationsnumret. Annars tar du bara och kontaktar firman och ber dem direkt om numret.

 

Utlandsflytt och tillstånd

Letar du efter flyttfirma för att göra en flytt från Sverige till ett annat land inom EU, då ska du se till att flyttfirman har ett gemenskapstillstånd (även kallat blått tillstånd). En firma behöver ha detta tillstånd för att bedriva internationella godstransporter inom EU. Om du dock skall flytta till ett land som är utanför EU, kommer du att behöva anlita en firma med CEMT-tillstånd.

 

Flyttfirmans försäkring

Det är viktigt att du kontrollerar och ser till att flyttfirman du skall anlita har en riktig försäkring om det skulle vara så att något av dina ägodelar går sönder eller skadas under flytten. Om det finns en riktigt försäkring, så som transportförsäkring eller ansvarsförsäkring, skall du få ersättning vid eventuellt skadade ägodelar.

 Ett tips är att kolla på flyttfirmans hemsida då det brukar stå om de har försäkring. Det finns inga anledningar att inte skriva med om man har en försäkring som flyttfirma. Alltså bara fördelar och något man gärna vill skylta med från ett affärsperspektiv.

 

Priser & betalningar

Kontrollchecka det priset som flyttfirman har offererat er. Om det verkar vara ett väldigt lågt pris är det bra om du jämför detta med andra flyttfirmor. Om det låter för bra för att vara sant, är det oftast för bra för att vara sant. 

 Du kan enkelt göra en egen huvudräkning och ha med det som en rutin när du väljer rätt flyttfirma. Om till exempel timpriset för arbetare samt en lastbil är mindre än 650 kr innan rutavdrag skall du vara uppmärksam och det kan vara lägligt att leta vidare efter en annan flyttfirma istället för att boka en billig flyttfirma

 När det kommer till betalning bör du kolla om flyttfirman enbart erbjuder kontantbetalning eller inte. Om du har och göra med en seriös flyttfirma tar dem inte kontanter som betalning utan du kan räkna med att betala med kort. Det kan ske kontant betalning med det skall finnas möjligheter till flera betalningsmetoder.

 Se till att flyttfirman inte ger dig något löpande flyttfirma pris utan maxtak. Du skall alltid komma överens om ett maxtak om det är tal om löpande pris. Det bästa är givetvis om ni kan komma överens om ett fast pris för hela flytten.

 Med det sagt kan det vara svårt för flyttfirmor att ge dig ett direkt fast pris utan att ha varit på plats i ert hem. Vanligtvis ger flyttfirman ett ungefärligt pris. Tänk på att det ungefärliga priset som ges inte får överstiga 15% om det inte står något annat i avtalet.

Genom att boka flytt och flyttstädning i Stockholm från samma firma kan du sänka din kostnad.

 

Skriv avtal

Ett enkelt sätt att sålla ut de oseriösa flyttfirmorna med det seriösa är att be om att det skrivs ett avtal. En seriös flyttfirma skriver uteslutande alltid avtal. Därför ska du se till att ett skriftligt avtal görs.

 

 Rutavdrag

Sedan 2016 ges flyttjänster rätt till rutavdrag i Sverige. Om du har att göra med en seriös flyttfirma erbjuder de rutavdrag på sina tjänster. Fråga därför om din flyttfirma inkluderar rutavdrag på deras faktura.

 

Läs recensioner & omdömen

Det bästa är om du har en bekant eller kollega som rekommenderar dig till en firma. Om inte, kan du alltid kolla på nätet vad andra har att säga om den flyttfirman du tänkt anlita.

 Var dock på din vakt då det tyvärr inte går att kontrollera om det är fejkade omdömen eller inte. Därför går omdömen inte alltid att lita på. Ditt beslut skall alltså inte stå och falla på det här recensionerna utan mer ge dig en fingervisning.

 

 Om jag anlitat en oseriös flyttfirma, vad händer?

Ofta slutar det med att du betalar mer än vad du först trott. I värsta fall kan det leda till att du får ägodelar förstörda eller att de försvinner.

 Det finns även fall då flyttfirman inte dyker upp alls på flyttdagen. En flytt i sig är redan ett stressmoment i sig. Därför är det extra viktigt att du gör ditt bästa för att anlita en seriös flyttfirma så du slipper huvudvärken senare.

 

Jämför offerter på flytthjälp från flera flyttfirmor

Tjänsten är gratis och du binder inte dig till någonting. 

1
2
3
4
5
Vänligen ange även gatunummer.