Jämför offerter på flytthjälp från flera flyttfirmor

Tjänsten är gratis och du binder inte dig till någonting. 

1
2
3
4
5
Vänligen ange även gatunummer.

Rut avdrag flytt

Rutavdrag när du flyttar – detta är vad som gäller

I Sverige kan vi njuta av möjligheten att göra skatteavdrag på arbetskostnaden som uppstår när du anlitar en firma som utför magasinering, flytthjälp eller flyttstädning. Detta är vad som gäller;

 

Skattereduktion och rutavdrag

RUT-avdrag är säkert känt av de flesta idag och är en förkortning på rengöring, underhåll och tvätt. Det är ett skatteavdrag vi har i landet som gäller för hushållsnära tjänster.

Vad det innebär mer i detalj är att när du anlitar en firma för någon utav de tre tjänsterna skall skatten som du betalar reduceras.

Du kan alltså njuta av en minskad skattekostnad. Om du till exempel skall flytta kan du spara in lite pengar genom att använda rutavdrag flytt.

 

Rutavdrag – villkor

 

  • Arbetet som utförs måste ge rätt till rutavdrag
  • Person som ansöker om avdrag måste vara minst 18 år gammal
  • Företaget du anlitar för tjänster måste ha F-skatt.
  • Du som ber om rutavdrag måste ha betalt tillräckligt med skatt
  • Måste vara bosatt i Sverige och betala skatt i landet
  • Måste ha kvar rutavdrag som du kan nyttja

 

Rut eller rotavdrag – var, när och hur?

Om vi fortfarande pratar om flyttstädning är det rutavdraget som skall användas. Dessutom kan du använda både flytthjälp och flyttstädning, de båda gäller för rutavdrag. Om du istället, låt säga renoverar där hemma, eller bygger om eller liknande, då är det rotavdrag som gäller.

Om du letar efter flyttjänster så vet du alltså att rotarbeten inte ingår här.

 

Flytthjälp med rutavdrag

När du anlitar en flyttfirma i Stockholm vid din flytt så skall du vara medveten om att det enbart är arbetskostnaden som gäller när du ber om skattereduktion. Med andra ord går det inte att göra rutavdrag flytt för alla flytt-tjänster.

Andra kostnader så som att köpa flyttkartonger eller att hyra släp eller flyttbil vid flytten kan du tyvärr inte göra avdrag för. Arbetstiden för transporten i samband med magasinering är dock avdragsgillt.

 

Låt oss titta på de flytt-tjänster som du kan använda rutavdrag till:

Rutavdrag när du flyttar utomlands

Skall du flytta till en ny bostad inom EES-området har du rätt till rutavdrag flytt. Om du dock kommer att flytta till en bostad i ett land utanför EES-området kan du tyvärr inte använda rutavdrag då det inte gäller.

Om du flyttar från Sverige till utlandet och du vill göra rutavdrag på hela arbetskostnaden så krävs det att den utländska föraren behöver vara godkänd för F-skatt. Ett annat alternativ är att föraren har ett skuldfrihetsintyg, detta gäller då istället för F-skattsedeln och du kan då göra avdrag på arbetskostnadens som sker utomlands.

 

Packhjälp

Du har rätt till rutavdrag för både uppackning och flyttpackning. Dessutom kan du använda det vid nedmontering av möbler som till exempel måste plockas isär. Tänk på att flyttfirman du använder måste ha F-skatt om flytten sker i Sverige. Om du flyttar utomlands är det andra regler som gäller.

Hitta en billig flyttfirma som kan hjälpa dig med packningen. 

 

Flyttstädning

Om du vill göra rutavdrag vid flyttstädningen så gäller det för den som flyttar in eller ut ur en bostad. De tjänster som ingår här är fönsterputs, dammtorkning, dammsugning. Grovstädning och specialstädning (så som rengöring av poolen) ingår inte i rutavdrag.

Är du i behov av att rengöra ventilation eller avloppsrensning i bostaden så skall du använda dig av rotavdrag då dessa är rotarbeten.

 

Rutavdrag flytt – så funkar det

Du har rätt till skattereduktion i form av rutarbete för flytt-tjänster sedan 2016. Dock så valde staten att höja maxbeloppet för rutavdraget från 50 000kr per år till 75 000 kr. Detta är per person och skatteår, vilket är viktigt att tänka på om du planerar att använda ditt rutavdrag flera gånger under ett års tid.

Något annat som staten valde att lägga till som tjänster som ingår i rutarbete är transporten mellan bohag från bostad till magasinering. Detta även om transporten av möbler och annat inte sker i samband med självaste flytten.

Anlitar du en firma behöver du inte tänka på att ansöka om ett rutavdrag flytt. Istället är det firman som har ansvar och kommer att dra av en del av arbetskostnaden på fakturan. Detta så länge arbetet ger rätt till avdraget. Du skall alltid informera firman om du redan gjort tidigare avdrag under samma år. Du behöver göra detta så att arbetsutföraren kan göra rätt avdrag på fakturan.

Reglerna som gäller är att du får max göra avdrag på 50% av den totala arbetskostnaden, upp till 75 00 kr per person och år. Maxbeloppet för rotavdrag är 50 000 kr. Viktigt att tänka på är att rut och rotavdrag räknas samman. Detta innebär att om du redan har gjort ett rotavdrag på 40 000 kr, har du bara 35 000 kr som du kan göra rutavdrag för under samma år.

Din inkomst kommer även att avgöra hur stora avdrag du har rätt till. Samt hur många andra avdrag du kan göra. Det finns andra avdrag vi har i Sverige så som grön teknik, så om du har anlitat någon för att utföra en installation av något som är kopplat till grön teknik, ja då kan du inte göra lika stort avdrag när det kommer till rot och rutarbeten.

 

Rutavdrag flytt – hur skaffar jag det?

Först och främst finns det vissa villkor du måste uppfylla som du kan läsa om i listan i början av denna artikel. Det är alltid du som privatperson som ansvarar för om du uppfyller kraven när du ansöker om ett rutavdrag.

När det väl är dags att flytta så är det så klart en fördel med rut eller rotavdrag och du kan spara in pengar på att använda en flyttfirma. De flesta drar sig för att ens tänka på en flytt i och med att det kräver mycket planering med städning, transport, packning och mycket annat.

Skall du anlita en flyttfirma så rekommenderar vi att du jämför med olika flyttfirmor och när du väl har hittat en firma som du tycker om skall du alltid se om du har rätt till rutavdrag flytt.

Tänk på att det finns många firmor där ute som erbjuder olika flyttpriser, därför är det alltid bra att du jämför mellan dem och frågar efter offert från flera.

 

 

Jämför offerter på flytthjälp från flera flyttfirmor

Tjänsten är gratis och du binder inte dig till någonting. 

1
2
3
4
5
Vänligen ange även gatunummer.