Flyttfirma pris – vad kostar en flyttfirma och hur ska man hitta en bra och billig flytthjĂ€lp?

”Flyttfirma pris” – Vad kostar en flyttfirma och hur ska man kunna hitta en bra och billig flyttfirma hittar du i denna artikel.

Planera din flytt och jÀmför priser

JÀmför offerter frÄn kotrollerade och rekommederade flyttfirmor. FÄ priser frÄn vÄrt partnerÀtverk.

Vad kostar en flyttfirma?

En grov uppskattning vad det kostar att anlita en flyttfirma Àr 70 kr/m2 inkl lastbil efter RUT-avdrag, om du flyttar inom samma ort och inte har för mycket grejer. Sedan Àr det ju ocksÄ beroende pÄ vad man kallar för lite eller mycket grejer.

Ska du flytta och Àr en stor samlare av nÄgot slag sÄ lÀr du ha massor av grejer. Speciellt om du samlar pÄ stora föremÄl som konst eller möbler. Samlar du pÄ smÄ saker tex olika porslin Àgg dÄ fÄr allt plats i en liten lÄda som Àr lÀtt och bÀra med sig överallt. 100 kr/m2 utan RUT-avdrag.

Nedan beskriver vi vad som pÄverkar ditt pris för att anlita en flyttfirma.

Behöver du hjÀlp med att hitta en flyttfirma i Stockholm?

Fast eller per timme flyttfirma pris?

Vissa flyttfirmor tar en fastpris och dessa kan vara lite svÄrare att hitta dÄ de flesta tar ett rörligt pris och rÀknar in tid, hiss, trappor och om det finns parkeringsplats precis intill trapphuset. Försök att ta fram ett pris innan ni börjar och ta fram Àven en maxpris dvs ett pris som de absolut inte fÄr överstiga om de inte hör av sig till er först.

Flyttfirma till fast pris

Nu vet du ganska mycket vad det Àr som kostar nÀr man ska flytta. Allt frÄn hur mÄnga anstÀllda som Àr med och flyttar, vart du ska flytta, emballage, bensin, hur lÄng tid det tar ja allt som stÄr skrivet ovan ska du verkligen lÀgga pÄ minnet.

Uppskattningsvis kostar:

  • 1 RoK 30 m2 med 30 min transport ca 3 500 kr (ca 2 000 kr med RUT)
  • 2 RoK 50 m2 med 1 h transport ca 6 000 kr (ca 3 500 kr med RUT)
  • 3 RoK 75 m2 med 1 h transport ca 8 500 kr (ca 4 750 kr med RUT)

Alla priser ovan Àr cirka priser sÄ du ska inte titta blint pÄ siffrorna. Du kommer ÀndÄ behöver göra en egen utrÀkning nÀr du ska flytta. Vi gjorde en jÀmförelse i Göteborg för en lÀgenhet pÄ 40 m2, vi fick priser pÄ mellan 1 900 kr och 5 800 kr.

Timpriserna för 2 man och en lastbil var mellan 480 kr och 995 kr, de med det billigaste priset hade inte trafiktillstÄnd. Alla priser innan RUT-avdrag.

Flyttfirma pris per timme?

En flyttperson kostar 200-300 kr/h, en packmĂ€stare som har lite mer utbildning i packning kostar 300-350 kr/h. Är du sorten som flyttar ofta dvs Ă€r en diplomat kan en utbildning pĂ„ att bli en packmĂ€stare ocksĂ„ nĂ„got att investera i för din egen skull.

En liten lastbil ca 20 m3 kostar 400-600 kr/h (inkl 1 person).

En stor lastbil 35-40 m3 kostar 600-900 kr/h (inkl en person).

Kollektivavtalet för flyttpersonal Àr pÄ 300 kr/h, sÄ gÄr det mycket under det priset sÄ bör du vara uppmÀrksam.

RUT-avdraget halverar ovanstÄende arbetskostnad, till exempel flyttkartonger och lastbil fÄr man inte avdrag för. Har du egna flyttkartonger kan det sÀkert hjÀlpa till en del genom att du kan grovstÀda och fylla i kartongerna med vissa av dina saker. Samt att anlita en packmÀstare som gör jobbet snabbare kan ocksÄ bli billigare i drift och du bor vÀldigt stort.

Bor du litet dvs 1 rum och kök eller 2 rum och kök skulle en flyttperson som tar ca 270 -350 kr/h rÀcka gott och vÀl.

Priser frÄn flyttfirmorna (innan RUT-avdrag)

Flyttfirma A: 840 kronor/timme med 2 man och bil. 1 140 kronor/timme med 3 man och bil. Vi fick ej veta hur lÄng tid flytten kommer att ta.
Flyttfirma B: Erbjuder ett paketpris pÄ 4 800 kronorför fyra timmar med 3 man och bil. Alternativt 1 200 kronor/timme om man vill ha det löpande. Positivt att man fick lÄna flyttkartonger som annars brukar kosta en slant.
Flyttfirma C: 900 kronor/timme för 2 man och bil.
Flyttfirma D: Erbjuder ett fast pris pÄ4 500 kronor, men ocksÄ andra lösningar om man vill komma billigare undan. Till exempel kan man vÀlja att lÄta dem jobba pÄ timtaxa och det bÀsta Àr att vill du fÄr du gÀrna hjÀlpa till och sÀnka dina egna kostnader.
Flyttfirma E: Erbjuder ett paketpris pÄ 1 900 kronor. Uppskattar att det ska gÄ att göra hela flytten pÄ tvÄ timmar med tvÄ man och en lastbil. Ytterligare timmar kostar 950 kronor. Att det skulle ta tvÄ timmar kÀnns lite oroligt.
Flyttfirma F: Uppskattar att flytten kommer att ta fyra timmar. Tar ett timpris pÄ 850 kronor för tvÄ man och en bil.
Flyttfirma G: Totalpris pÄ 2 900 kronor.
Flyttfirma H: Totalpris 5 800 kronor. Tre man och en bil.
Flyttfirma I: 750 kronor/timme för tvÄ man och en lastbil.
Flyttfirma J: Ger ett cirkapris pÄ 4 690 kronormed tvÄ man och bil, men vill göra en besiktning av lÀgenheten innan de ger ett definitivt pris. Alternativt kan man hyra tvÄ man och bil för 925 kronor/timme och Àven hÀr kan du hjÀlpa till och sÀnka dina egna kostnader otroligt mycket.
Flyttfirma K: 995 kronor/timme för tvÄ man och bil.

Hiss eller trappor avgör flyttfirmans priset för flytten 

Det finns tex fina lÀgenheter i Uppsala dÀr vÄr kung Carl Gustaf bodde nÀr han var student. En 5 rum och kök som han delade med tillsammans med tvÄ andra studenter som ligger vÀldigt centralt. Det finns hiss som Àr stor dÀr man fÄr plats med massor av varor vilket kan minimera priset.

Är hissen liten sĂ„ mĂ„ste man Ă„ka flera turer och dĂ„ blir kostnaderna ocksĂ„ dyrare för allt mĂ€ts i tid nĂ€r det gĂ€ller hiss och trappor. Sedan i denna lĂ€genhet som Ă€gdes av svenska kungahuset finns Ă€ven en vindsvĂ„ning.

Dit finns ingen hiss utan man tar en trappa upp dÄ det Àr ett otroligt gammalt och anrikt hus. Just att det inte finns hiss Ànda vÀgen upp gör ocksÄ att kostnaderna blir dyrare dÄ flyttgubbarna fÄr ta trapporna upp och detta tar ocksÄ sin tid.  som ocksÄ avgör flyttfirmans pris Àr om det finns hiss och om hissen Àr stor.

Kontrollera ocksÄ om det finns plats för flyttbilen att stÄ nedanför trappan dvs om det finns en bom och vart du kan fÄ tag pÄ nyckeln. För om man inte kan stÄ dÀrnere sÄ kan kostnaderna ocksÄ blir lite dyrare dÄ det tar tid att ta varor frÄn bilen och bÀra det in i trapphuset.

Hur stor yta har din nuvarande bostad som du flyttar ifrÄn?

NÀr du ska rÀkna ut pris sÄ tÀnk pÄ om du har garage, förrÄd samt hur mÄnga förrÄd du har i huset. En sparsam person tömmer sina förrÄd varje Är och sÀljer överflöd pÄ nÀtet. Finns ingen vits att spara pÄ saker som du ÀndÄ inte behöver för att sedan betala en stor slant för att kunna flytta den vidare frÄn stad till stad eller lÀgenhet till lÀgenhet.

Du har sÀkert ocksÄ en vindsvÄning med saker du inte visste fanns eller en kÀllare? MÄnga gamla hus har varor i sina kÀllare som har stÄtt dÀr i över 100 Är utan att nÄgon har lagt mÀrke till dem. Det du kan göra Àr att ta reda pÄ var det finns aktion och sÀlja dina gamla antika varor pÄ en antikmarknad. 

Priset som flyttfirman vill ha för flytten Àr för lÄgt

TÀnk alltid logisk om nÄgon sÀger ett för billigt pris eller att det gÄr fortare Àn vad du har rÀknat med. En firma som betalar skatter och gör rÀtt för sig har mycket svÄrt att klara sig under 1000 kr/timme för 2 man och en mindre lastbil (600 kr/timme efter RUT-avdrag).

Mer troligt Àr att priset bör vara över 1200 kr/timme (700 kr/timme efter RUT-avdrag). För 3 man och en mindre lastbil ligger priset frÄn ca 1 300 kr (750 kr/timme efter RUT-avdrag) .

Ligger priserna under detta Àr det en varningsklocka. LikasÄ hur mycket tid flyttfirman uppskattar för flytten, en mycket grov uppskattning Àr att det tar ungefÀr 1-2 timme per 10 m2. 

Hur hittar man en bra billig flyttfirma?

 

 

Alla mÀnniskor har nÄgon gÄng flyttat i sitt liv sÄ frÄga dig för bland vÀnner och bekanta om du vill höra deras priser. Alltid bra att höra sig för och du kan frÄga 1 person per dag och dÄ gÄ igenom utförligt sÄ vet du ungefÀr vad som Àr billigt och vad som Àr dyrt. FrÄga gÀrna nÄgra studenter ocksÄ om du vill höra billiga priset.

 

Det vanliga Àr att en flyttfirma tillÀmpar pris per timme, ett pris som i sin tur baseras pÄ personer (flyttgubbar) och storlek pÄ flyttbilen. Priset pÄverkas ocksÄ av dagen man flyttar (det Àr dyrare pÄ helgen och sÄklart pÄ röda dagar). Allt detta har vi gÄtt igenom ovan och det Àr alltid vÀrt att ta upp det gÄng pÄ gÄng tills det sitter i ryggmÀrgen.

 

Grundpris (vardag pÄ kontorstid) för en bra billig flyttfirma kan i bÀsta fall ligga runt 270 kr vilket Àr ett billigt pris för en flyttperson i en timme. Kollektivavtalet för flyttpersonal Àr ca 300 kr/timme, halverat med RUT-avdrag.

 

 

Ordentliga avtal

 

En bra flyttfirma skall ha ordentliga avtal, det skall vara tydligt hur och nÀr man ingÄr ett avtal och vilka villkor som gÀller.

 

PÄbörja aldrig en flytt utan att ha skrivit pÄ ett avtal för utan avtal sÄ Àr det inte en seriös flyttfirma dÄ blir det bara ord mot ord. LÀngre ned i denna artikel kan du lÀsa om hur du kollar om flytthjÀlpen Àr seriös.

 

Med ordentliga avtal (Àven tydlig mejlkorrespondens Àr ett avtal) gör att du undviker mÄnga fÀllor du annars kan gÄ i om du vÀljer att anlita en svart flyttfirma.

 

 

Spara mail

 

Mail brukar man dĂ€rför spara i ett arkiv som man döper till tex ”flytt” som man sparar tills man har betalat alla fakturor.

 

Man vet aldrig vad som kan hÀnda och vad folk kan fÄ för sig om man inte sparar alla avtal och mail konversationer.  

 

FÀllor sÄ som exempelvis, mer betalt pÄ grund av orimlig tidsÄtgÄng och ett hotfullt beteende nÀr de vÀl Àr pÄ plats, stölder under flytten och att de överhuvudtaget inte dyker upp. Ta gÀrna bild pÄ alla dina saker som du tycker Àr av vÀrde om nÄgot skulle försvinna eller gÄ sönder.

Hur mycket tid behöver flyttfirman?

Detta Àr nÄgot du mÄste sitta ner och fundera lite extra pÄ. Tex har du alltid bott i 3 rum och kök sÄ vet du ocksÄ ungefÀr hur lÄng tid det tar att tömma en 3:a.

Det Àr ocksÄ dina erfarenheter man gÄr efter för det Àr din lÀgenhet och det Àr dina saker. 

NĂ€r vill du flytta?

Planera din flytt noga Àven om du Àr pÄ vÀg att byta lÀgenhet med nÄgon annan. TÀnk pÄ att helger och kvÀllar Àr det mycket dyrare att flytta. En mÄnadsskifte Àr dessutom det dyraste som finns eftersom mÄnga betalar sina hyror vid mÄnadsskiftet.

Flytta pÄ en vardag helst mellan kl 0.008-18.00. PÄ helger och udda tider sÄ Àr det ca 20-50 % dyrare. 

Vart ska du flytta?

Transport som Àr lÄngt bort Àr dyra dÄ det tillkommer bensin och andra kostnader man inte har rÀknat med. I en liten stad Àr det billigare att flytta dÄ strÀckorna Àr korta och man hittar överallt enklare.

Det enklaste sÀttet Àr att stÀlla frÄgan innan hur mycket det kostar med strÀckan som dina varor ska transportera. FrÄga ocksÄ om det finns andra kostnader som tillkommer som du sjÀlv Ànnu inte har tÀnkt pÄ, men som flyttgubbe ofta ser som nÄgot sjÀlvklart att betala. SÄ att du pÄ detta sÀtt kan planera bÀttre och minimera riskerna för att det blir en kostnads som blir rörlig som du inte hade rÀknat med. 

Specialgods, tunga och ömtÄliga föremÄl

Har du nĂ„got som Ă€r vĂ€ldigt antikt och vĂ€rdefullt som du Ă€r mĂ„n om tala om detta innan flytt. För flyttpersonalen har dĂ„ speciella verktyg för att hantera ömtĂ„liga saker. Även om det handlar om ett gammalt piano sĂ„ vill de veta detta innan de kliver in i ert hus pĂ„ flyttdagen.

Packning av flyttfirman kostar

Du vet vÀl om att det kostar ca 20-30% mer för flytten om flyttpersonalen ska packa dina varor. RÀkna de med ca 130 kr per m2. Vill du dessutom att flyttfirman packar upp fÄr du rÀkna med lika mycket till, detta fÄr du halvera om du har rÀtt till RUT-avdrag.

Detta eftersom RUT-avdraget ger rÀtt till avdrag för arbetskostnaden. SÄ för att det ska bli billigare sÄ borde du sjÀlv packa sÄ mycket du kan innan och sedan nÀr flytt Àr fÀrdigt försöka packa upp sÄ mycket du kan. DÄ kommer du mycket billigare undan och kan lÀgga pengarna pÄ nÄgot annat i stÀllet.

FlyttstÀdning och magasinering

Vissa firmor som jobbar med flytt kan ocksÄ hjÀlpa till med att magasinera dina möbler och varor. Detta Àr dÄ mycket billigare eftersom du inte dÄ behöver plocka ut dina varor frÄn kartongerna.

Vissa flyttfirmorna erbjuder Àven flyttstÀdning om du sjÀlv inte orkar heller hinner stÀda efter dig. Ha detta i minnet ocksÄ att flyttstÀdning kostar mindre Àn hÀlften av vad flytten kostar. FlyttstÀdningen fÄr man ocksÄ RUT-avdrag för, sÄ efter RUT-avdraget Àr gjort kan du rÀkna med ett pris pÄ ca 40 kr/m2. 

Flyttkartonger och emballage

Innan du börjar anlita flyttbolag sÄ Àr det otroligt viktigt att du tar reda pÄ all fakta om alla priser innan sÄ att du aldrig fÄr en jobbig överraskning pÄ slutet. Ofta ingÄr flyttkartonger och ibland emballage. Om det ingÄr, sÄ kontrollera dÄ om de tar en avgift för att köra ut och hÀmta detta.

För kostar det att köra ut och hÀmta detta sÄ kanske du sjÀlv kan Äka i vÀg pÄ din lunch och hÀmta kartonger och emballage. Ju mer du gör sjÀlv desto billigare kommer du undan.

Om du inte Àr sorten som Àr född med silversked i mun för dÄ Àr det bara tuta och köra. Titta noga ocksÄ hur lÀnge du fÄr lÄna kartonger och emballage samt berÀtta ocksÄ för det företag du lÄnar dem i frÄn hur lÀnge du ska lÄna dem. 

Seriös flyttfirma – sĂ„ hĂ€r kollar du

Titta nedan steg för steg hur du hittar en seriös flyttfirma sĂ„ att du i efterhand inte tĂ€nker ”jag borde ha gjort det”. Gör det nu nĂ€r du har chansen helt enkelt!

Organisationsnummer mÄste alla företag ha

En seriös flyttfirma har ett namn pĂ„ företaget och ett tillhörande organisationsnummer (företagets ”personnummer”), det bör framgĂ„ pĂ„ hemsidan. Detta finns pĂ„ Alla bolag och hitta.se för har de inget organisationsnummer ska du absolut inte ha med dem att göra. Annars frĂ„ga, har du bara namnet sĂ„ kan du kolla vilket organisationsnummer flyttfirman har pĂ„ Statliga Bolagsverkets sida med företagsfakta, skriv bara in namnet sĂ„ fĂ„r du organisationsnumret. 

YrkestrafiktillstÄnd mÄste en seriös flyttfirma ha för att ha försÀkring

Alla som har en flyttfirma mÄste ha yrkestrafiktillstÄnd, utan tillstÄndet kan inte flyttfirman inte ha en transportförsÀkring. HÀnder det en olycka blir det i praktiken kunden som drabbas om försÀkring inte finns dÄ det inte kan förvÀntas att dessa oseriösa företag kommer betala för skadorna ur egen kassa.

NÀr du har organisationsnumret sÄ Àr det dock lÀtt att kolla att de har tillstÄnd att bedriva yrkesmÀssig trafik pÄ transportstyrelsens sida. Om de inte har det sÄ frÄga varför.

En del stÀdfirmor har ocksÄ flytthjÀlp, nÀr SVT-PLUS (2015-02-26), kollade 21 stÀdfirmor med flytthjÀlp sÄ hade endast tre av flyttstÀdfirmorna trafiktillstÄnd.

Seriös flyttfirma begÀr inte kontant betalning

Om din flyttfirma vill ha kontant betalning sÄ Àr de inte seriösa, detta gör de för att kunna undvika redovisning och skatt. Fundera pÄ om det Àr vÀrt risken, om nÄgot gÄr fel. Om du fÄr ett kvitto pÄ det sÄ Àr det alltid nÄgot bra ur det. Var ÀndÄ försiktigt!

Priset som flyttfirman vill ha för flytten Àr för lÄgt

TÀnk alltid logisk om nÄgon sÀger ett för billigt pris eller att det gÄr fortare Àn vad du har rÀknat med. En firma som betalar skatter och gör rÀtt för sig har mycket svÄrt att klara sig under 1000 kr/timme för 2 man och en mindre lastbil (600 kr/timme efter RUT-avdrag).

Mer troligt Àr att priset bör vara över 1200 kr/timme (700 kr/timme efter RUT-avdrag). För 3 man och en mindre lastbil ligger priset frÄn ca 1 300 kr (750 kr/timme efter RUT-avdrag) .

Ligger priserna under detta Àr det en varningsklocka. LikasÄ hur mycket tid flyttfirman uppskattar för flytten, en mycket grov uppskattning Àr att det tar ungefÀr 1-2 timme per 10 m2. 

Bohag 2010 – Bra flyttfirmeavtal framtaget med konsumentverket

Konsumentverket och flyttbranschen har gemensamt tagit fram ett bra avtal för privatpersoners flytt. Det heter Bohag 2010 – AllmĂ€nna bestĂ€mmelser för bohagsflyttning.

Den flyttfirma som Àr seriös anvÀnder detta i sitt avtal. TÀnk pÄ att fÄ avtalet skriftligt innan flytten pÄbörjas. Exempel pÄ vad som regleras i Bohag 2010

Skriftligt avtal och fast pris – Det rekommenderas att du fĂ„r avtalet skriftligt dĂ€r pris och omfattning framgĂ„r och detta innan flytten pĂ„börjas. Ett ungefĂ€rligt pris fĂ„r inte överskridas med mer Ă€n 15%

Tydliga upplysningar – Om flyttfirman behöver göra nĂ„got som inte ingĂ„r i avtalet mĂ„ste de upplysa dig som kund om det innan de utför arbetet.

AvbestĂ€llningsmöjlighet – FlyttjĂ€nsten kan avbestĂ€llas kostnadsfritt fram till 15 dagar innan flytten, dĂ€refter finns faststĂ€llda nivĂ„er för hur mycket du fĂ„r betala. Det Ă€r alltid kostnadsfritt om du avbestĂ€ller pĂ„ grund av sjukdom. TĂ€nk pĂ„ att ha lĂ€karintyg.

SkadestĂ„ndsskyldighet – Flyttfirman ersĂ€tter de skador och förluster som de gjort, dock bara till sakernas vĂ€rde pĂ„ den öppna marknaden. AffektionsvĂ€rde ersĂ€tts ej, det vill sĂ€ga att om en klenod varit i slĂ€kten i hundratals Ă„r och den gĂ„r sönder, sĂ„ ersĂ€tts bara för vad det kostar att ropa in motsvarande pĂ„ auktion, ingen hĂ€nsyn tas till att det var en slĂ€ktklenod.

Är flyttfirman med i en branschförening sĂ„ Ă€r det bra.

Det finns tvÄ större branschföreningar för flyttföretag nÀmligen Almega FlyttjÀnstföretagen (Àven kallade S3F) ) du kan kolla vilka som Àr medlemmar pÄ deras webbsida. Den andra branschföreningen heter Sveriges Möbeltransportörers Förbund (SMF). De har ocksÄ publicerat sin medlemslista sÄ du kan kolla.

Du kan ocksÄ kolla med facket (Transport 010-480 30 00) om flyttfirman du Àr intresserad av har kollektivavtal.

Det bör sÀgas att det finns seriösa flyttfirmor som inte Àr med i nÄgon av dessa branschföreningar eller har kollektivavtal, men det Àr en positiv indikation.

Erbjuder de RUT-avdrag för flytten?

RUT-avdrag fÄr göras för flytt frÄn 1 augusti 2016. En seriös flyttfirma erbjuder att administrera RUT-avdraget för flytten just för att dÄ Àr det som svÄrast att göra svarta pengar, skattefusk eller tvÀtta pengar.

Det innebÀr att du bara behöver betala hÀlften av arbetskostnaden, om de administrerar RUT-avdraget sÄ behöver du inte göra nÄgot med Skatteverket utan betalar en faktura med RUT-avdraget avdraget. Det som Àr otroligt positivt med RUT avdrag Àr att det Àr svÄrt att jobba svart nÀr det finns RUT avdrag.

Webbsidans information om flyttfirman

En seriös flyttfirma ha all information pÄ sin hemsida som telefonnummer, adress och organisationsnummer.

Kolla flyttfirmans ekonomi

I Sverige Àr alla företags grunduppgifter gÀllande ekonomi offentliga. Det gÄr att ringa Skatteupplysningen pÄ 0771-567 567 och frÄga efter om företaget har skatteskulder eller andra problem. Du kan ocksÄ gÄ in pÄ nÄgra av de webbsidor som finns till exempel alla bolag som publicerar mÄnga av dessa uppgifter gratis.

Har de referenser eller omdömen

Man kan ocksÄ googla pÄ företaget för att hitta andra kunders referenser av företagen. Ibland kan Àven företaget sjÀlv gÄ in och skriva bra recensioner vilket inte Àr sÄ pÄlitligt alla gÄnger.

Seriösa flyttfirmor har korrekt telefonnummer

Vi pÄ Moveria har vid ett antal tillfÀllen hittat oseriösa flyttfirmor vars telefonnummer Àr registrerade pÄ helt andra bolag Àn det man tror man vÀnder sig till. Googla gÀrna deras telefonnummer och kolla vilken flyttfirma som stÄr för telefonnumret.

En indikation pÄ om en flyttfirma Àr seriös och betalar skatt kan du ocksÄ fÄ om du gÄr in pÄ nÄgon av företagstjÀnsterna till exempel allabolag.se och Ratsit. Det brukar Àven finnas bilder av alla anstÀllda dÀr alla ser glada ut. 

En jÀmförelse av offerter för flyttfirmor i Göteborg

NÀr vi gjorde en undersökning i Göteborg mellan olika flyttfirmor fick vi en ordentlig chock eftersom det var sÄ otrolig skillnad pÄ priserna, vilket vi verkligen inte hade rÀknat med.

Året var 2014 som vi skickade ut en förfrĂ„gan via fem olika jĂ€mförelsesajter för att fĂ„ offerter pĂ„ flytthjĂ€lp. Flyttlasset skulle gĂ„ frĂ„n en tvĂ„a pĂ„ 40 kvadratmeter pĂ„ andra vĂ„ningen till en lika stor lĂ€genhet pĂ„ tredje vĂ„ningen i en annan del av staden. Vi valde att jĂ€mföra lĂ€genheter som inte hade hiss sĂ„ att kostnaderna skulle bli dyra. Vi var helt enkelt nyfikna pĂ„ resultatet.

Offert frÄn flyttfirma i Göteborg utan tillstÄnd

Ni kan inte ana hur stor skillnad det var i priserna pÄ det vi undersökte. Av de tolv flyttfirmor som hörde av sig med offerter erbjöd drygt hÀlften paketpris, som mest skiljde det nÀstan 4 000 kronor. Alla priser innan RUT-avdraget var infört.

Den billigaste flyttfirman bedömde att flytten bara skulle ta totalt tvÄ timmar frÄn dörr till dörr med tvÄ man och en bil och erbjöd ett totalpris pÄ 1 900 kronor. Den som bara kostade 1 900 kr kÀndes inte alls rÀtt eftersom det var tok för billigt.

Den dyraste firman gjorde bedömningen att samma flytt skulle kosta 5 800 kronor och krÀva tre man och en bil. Hur lÄng tid flytten skulle ta framgick inte av offerten. Hade de varit seriösa skulle de Àven skriva ned tiden för de har vÀl flyttat 100 gÄnger innan och borde ha den erfarenhet som krÀvs nÀr det gÀller att rÀkna ut tiden.

De flesta offerter för paketpris var pÄ mellan 4 500 och 5 000 kronor. Ett par av flyttfirmorna erbjöd ett kostnadsfritt hembesök för att bedöma storleken pÄ bohaget och utifrÄn det ge ett exakt pris. I en av offerterna ingick gratis lÄn av flyttkartonger. Att de gjorde hembesök och lÄnade ut gratis kartonger anser vi inte var nÄgot oseriöst utan det kallar vi för bra service helt enkelt.

Den billigaste firman tog 480 kronor/timme för tvÄ man och en lastbil, tog den dyraste 995 kronor/timme. NÀr vi kollade upp den firma som erbjöd det lÀgsta priset visade det sig att firman saknade trafiktillstÄnd, nÄgot som krÀvs för att fÄ bedriva flyttfirma. Nej det var inte ett roligt skÀmt utan det stÀmmer de hade inte trafiktillstÄnd helt enkelt. 

JÀmför kontrollerade flyttfirmor i Göteborg.

Ingen garanti för seriösa svar

Fördelen med att anvÀnda jÀmförelsesajterna Àr att man snabbt kan fÄ offerter frÄn flera flyttfirmor. Samtidigt Àr det inte alltid en garanti för att man fÄr seriösa svar. Det menar Gunnar Gudmundsson, förbundssekreterare pÄ Sveriges Möbeltransportörers förbund (SMF), en av de branschorganisationer som finns för flyttfirmor.

”De hĂ€r sajterna tar inget ansvar för att de flyttfirmor som Ă€r anslutna Ă€r seriösa. Det Ă€r bara ett enkelt sĂ€tt att försöka tjĂ€na pengar. Vem som helst kan starta en hemsida och skriva vad man vill. Det jag hör frĂ„n vĂ„ra medlemmar Ă€r att det sĂ€llan ger nĂ„gra uppdrag och att mĂ„nga dĂ€rför inte lĂ€ngre bryr sig om att svara pĂ„ offertförfrĂ„gningar.”

För att en flyttfirma ska fĂ„ vara medlem hos SMF krĂ€vs att man Ă€r certifierad enligt förbundets branschstandard. Det innebĂ€r bland annat att man ska följande gĂ€llande lagstiftning, ha ansvarsförsĂ€kring, vara medlem i Sveriges Åkeriföretag och ha F-skatt och trafiktillstĂ„nd.

”Att en flyttfirma Ă€r ansluten hos oss Ă€r en kvalitetsgaranti. Vi stĂ€ller hĂ„rda krav pĂ„ vĂ„ra medlemmar och de följs upp i en revision vartannat Ă„r”, sĂ€ger Gunnar Gudmundsson.

För den flyttfirma som vill ansluta sig till en jÀmförelsesajt Àr kraven inte alltid lika hÄrda. Medan en del kollar bÄde F-skatt, momsregistrering och skulder hos kronofogden, nöjer sig andra med att företaget har trafiktillstÄnd.

NÀtet bidrar till ojÀmn konkurrens

Joakim HÄkansson har lÄng erfarenhet nÀr det gÀller olika flyttföretag dÄ han finns hos flyttföretaget A-J Express, som har verksamhet i Uppsala och Sollentuna. Han tycker att konkurrensen de senaste Ären blivit vÀldigt ojÀmn, inte minst pÄ grund av att det Àr sÄ enkelt att marknadsföra sig pÄ nÀtet.

– PĂ„ Blocket kan vem som helst lĂ€gga ut en annons och en bild pĂ„ en lastbil trots att de varken har bil eller företag. SĂ„ ser du ingen bil eller företag och har lĂ€st igenom allt ovan sĂ„ vet du bĂ€ttre Ă€n sĂ„ dvs du ska ej anlita sĂ„dana företag. GĂ„ heller inte in pĂ„ Blocket för att söka flyttfirmor för seriösa flyttfirmor har hemsida. 

Joakim HÄkansson Àr, precis som Gunnar Gudmundsson, ocksÄ skeptisk till jÀmförelsesajterna.

”En del kollar bara att man har F-skattsedel och inga skulder. Men egentligen krĂ€vs det mer Ă€n sĂ„ för att fĂ„ köra flyttar. Som flyttfirma mĂ„ste du ha bĂ„de försĂ€kringar och trafiktillstĂ„nd.”

Joakim HÄkansson hÄller med om att man som kund alltid sjÀlv ska kolla upp det företag man funderar pÄ att anlita, oavsett om man hittat det pÄ egen hand eller via nÄgon av jÀmförelsesajterna.

En del flyttfirmetvister slutar i AllmÀnna reklamationsnÀmnden

BÄde som kund och företagare inom flyttfirmor har mÄnga gÄnger problem dÄ pris, tid och allt annat blir ord mot ord. DÀrför kan du gÄ in pÄ hemsidan för Konsumentverket som ger goda rÄd att man alltid anlitar en firma som tillÀmpar Bohag 2010. Trots det slutar en del flyttar i AllmÀnna reklamationsnÀmnden, ARN.

Under perioden 1 januari till 15 oktober 2014 fick ARN in 48 Àrenden som gÀllde flytt eller magasinering. Under samma period i 2015 kom det in 53 Àrenden som rörde tvister med flyttfirmor.

AnmÀlningarna till ARN handlar bland annat om ersÀttning för flyttskadade möbler, att flytten inte utförts pÄ rÀtt sÀtt, att man inte överens om vad som avtalats och att möbler eller saker saknas efter flytten. I de flesta fallen hade inte Bohag 2010 anvÀnts.

 

FÄ reda pÄ vad din flytt skulle kosta

SĂ„ kul att jag har hittat denna sida. LĂ€mnade förfrĂ„gan och fick massa med offerter frĂ„n företag som var tillgĂ€ngliga. Jag har pratat med sĂ„ mĂ„nga flyttföretag innan som var fullbokade. Men tack vare ‘’hittaflyttfirma’’ fick jag min flytt utförd precis det datum jag önskade.

Ada Rosenlen

Vad kostar en Flyttfirma?

Flyttfirma pris - vad kostar en flyttfirma och hur ska man hitta en bra och billig flytthjÀlp? "Flyttfirma pris" - Vad kostar en flyttfirma och hur ska man kunna hitta en bra och billig flyttfirma hittar du i denna artikel.Planera din flytt och jÀmför priserJÀmför...

5 Saker man ska packa sjÀlv

Flyttpacka sjÀlv för att minska pÄ flyttkostnader Flyttpacka sjÀlv nÀr du Àr redo att flytta ut. Det Àr viktigt att komma ihÄg att vissa av dina artiklar kommer att krÀva speciell förpackning för att överleva det kommande draget, sÀrskilt nÀr du tar en lÄngdistans....

VÀlj rÀtt flyttfirma

[vc_row][vc_column][vc_single_image image="33642" img_size="large"][vc_column_text] Att vÀlja rÀtt flyttfirma Att flytta Àr en ganska dyr affÀr, sÄ nÀr du planerar en omlokalisering kommer du sÀkert att leta efter effektiva sÀtt att sÀnka flyttkostnaderna. Och...

Flytt tips, att tÀnka pÄ vid flytt

Flytt tips, att tÀnka pÄ vid flytt NÀr dagen vÀl Àr kommen och du ska flytta, kan det vara stressande, sÀrskilt om du flyttar in i en lÀgenhet. Du har kontraktet i hand, och andra boende att tÀnka pÄ, och vissa omrÄden eller stÀder har vissa krav som du mÄste...

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA GÖRA FLYTTSTÄDNINGEN SJÄLV

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA GÖRA FLYTTSTÄDNINGEN SJÄLV Om du har bestĂ€mt dig för att sjĂ€lv rodda med flyttstĂ€dningen efter flytthjĂ€lp sĂ„ har vi ett par tips vi vill dela med oss av. Av hundratals flyttstĂ€dningar har vi lĂ€rt oss det mesta gĂ€llande flyttstĂ€dning. I detta...